Poznaj historię od kuchni ...w Szczecinku

Muzeum Regionalne w Szczecinku zaprasza na podróż w czasie do… kuchni. Dziś podczas wernisażu ekspozycji pt. „Sól i pieprz. Historia od kuchni” będzie można na własne oczy przekonać się, jak wyglądają dawne sprzęty i narzędzia używane niegdyś w kuchni, jadalni czy pokoju kredensowym.

Jest to wystawa wpisująca się w cykl tzw. wystaw „domowych”. Wcześniej miały tu miejsce ekspozycje dotyczące dawnej łazienki i poznania obyczajów związanych z higieną osobistą. Tym razem tematem będzie kuchnia. Na wystawie „Sól i pieprz. Historia od kuchni” zaprezentowane będzie dużo rozmaitych eksponatów, które przed laty stanowiły część kuchni, jadalni bądź tzw. kredensu. Będą to przeróżne meble, narzędzia, ale też maszyny, których niegdyś używało się do obróbki żywności. Wśród prawdziwych unikatów będzie można zobaczyć m.in. XIX-wieczną wyciskarkę do soków, dawna wiedenka do parzenia kawy. Swoistą ciekawostkę stanowić będzie na pewno, zajmująca sporo miejsca, ława do ucierania ziemniaków. Do obejrzenia będzie również przedwojenna maszynka do lodów… Co ciekawe, każdy uczestnik wystawy będzie mógł się przekonać, że te sprzęty niewiele się zmieniły. Dzisiaj większość rzeczy jest elektryczna, ale system funkcjonowania jest ciągle ten sam. 

Warto nadmienić, że dodatkową atrakcją towarzyszącą najnowszej wystawie w muzeum będzie możliwość degustacji dawnych potraw. Odwiedzający będą mogli spróbować m.in. tradycyjnego chleba upieczonego według przedwojennego przepisu z Turowa, jak również tradycyjną – pomorską sałatkę warzywną. 

 

Muzeum Regionalne w Szczecinku

ul. Szkolna 1, 78-400 Szczecinek

 

Tagi: