Żuławskie Warsztaty Serowarskie, Chlebowe i Zielne na Mierzei Wiślanej

Akademia Siedliska Pod Lipami zaprasza w weekend wiosenno letniego przesilenia, 20 – 21 czerwca, na warsztaty na Mierzeję Wiślaną. Celem warsztatów będzie wspólne warzenie sera, pieczenie chleba na zakwasie i wyrabianie własnego masła.

Warsztaty serowarsko-chlebowe z elementami zielarstwa i kulinariów rozpoczną się w sobotę od warzenia goudy, następniie sera korycińskiego oraz jego "kuzyna" – żuławskiego sera z ziołami. Pierwszy dzień warsztatów zakończony zostanie nastawieniem zaczynu na chleb. 

W niedzielę celem będzie domowa mozarella i ser typu oscypek, pieczenie chleba na zakwasie. Drugą część dnia zajmie wyprawa na łąki oraz do ogrodu, by zebrać dziko rosnące zioła oraz poszukać jadalnych, smacznych i zdrowych...chwastów. Po powrocie do chaty przygotowany zostanie wspólnie obiad z wykorzystaniem zrobionych wcześniej serów i łąkowo-ogrodowych zbiorów.

W czasie warsztatów zaprezentowany będzie także wyrób własnego masła. Pierwszego dnia zebrana będzie śmietana, drugiego zaś dnia w kieżance ( maselnicy ) wyrobione zostanie własne świeże i pachnące masło. 

Zrobione podczas warsztatów sery , chleby i masło będzie można zabrać ze sobą do domu celem ugoszczenia rodziny i przyjaciół. Wszystkie pokoje dla uczestników są 2 lub 3 osobowe. W każdym pokoju łazienka, czajnik elektryczny. Koszt warsztatów 390 zł wraz z noclegiem i wyżywieniem od osoby. 

Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 100 zł od osoby. W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto.

20 czerwca - 21 czerwca (sobota-niedziela)

Saraceńska Chata

Ul. Okólna 3A

82-103 Stegna
 

Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

Tagi: