Stołowe cacka od Norblina i nie tylko - Bon Apetit w Słupsku

W Muzeum Pomorza Środkowego można oglądać niezwykłą wystawę, prezentującą  jedną z najciekawszych w kraju prywatnych kolekcji sztućców stołowych. Jej unikalność może śmiało konkurować z wieloma polskimi i europejskimi zbiorami. Wystawa czynna będzie do 17 września przyszłego roku

W czasie jej trwania przewidziana jest bogata oferta edukacyjna skierowana do przedszkoli i szkół oraz rodzin i osób indywidualnych – spotkania na ekspozycji (w tym oprowadzania), wykłady i warsztaty.


Prezentowana kolekcja liczy blisko 900 obiektów srebrnych i platerowanych – pojedynczych i kompletów składających się z kilku lub kilkunastu elementów. Powstaje systematycznie od blisko trzydziestu lat, a jej spójność wynika z konsekwentnie realizowanych kryteriów gromadzenia, jak: autentyczność, ciekawa funkcja oraz zgodność z ofertą katalogową dawnych firm wytwarzających zastawy stołowe.



Sztućce prezentowane są na wystawie w niespotykanym dotychczas układzie, który przede wszystkim uwzględnia ich przeznaczenie. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można min. szczypce do raków i homarów, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs i ryb, łopatki do lodów, wyciskarki do cytrusów, akcesoria do herbat i suszy ziołowych, czerpaki do śmietanki, sitka i młotki do lodu. Większość z nich została wykonana w latach 1875-1939, ale są też wcześniejsze i późniejsze. Najwięcej jest wyrobów uznanych wytwórni warszawskich – Frageta i Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Są też pojedyncze przykłady wyrobów z wytwórni braci Henneberg, Plewkiewicz i Spółka, firm amerykańskich (np. J.E.Caldwell&Co, Rogers Bros), francuskich (Christofle). Są też wyroby takich uznanych mistrzów, jak Karol Filip Malcz (Warszawa) czy pracujący min. dla dworu pruskiego Johann George Hossauer (Berlin).



Organizacja tego rodzaju wystawy jest niezwykle istotnym przedsięwzięciem mającym na celu nie tylko przedstawienie historii jedzenia, ale także przywrócenie (szczególnie w młodym pokoleniu) kultury stołu, która silnie przenika się z zasadami dobrych manier, obyczajów i codziennego savoir-vivre’u. Szczególnie w obecnym czasie, kiedy kultura masowa z lokalami typu „fast food” zdominowała codzienność, należy przypominać i na nowo wprowadzać zasady dobrego gustu, przypominając o korzyściach płynących z umiejętności wspólnego jedzenia i dobrego zachowania się w towarzystwie oraz pokazać, w jaki sposób spożywać (coraz bardziej popularne w Polsce) dania kuchni włoskiej czy francuskiej.
Wystawa w Muzem Pomorza Środkowego czynna jest  od środy do niedzieli, od 10:00 do 16:00.

(Red.) fot. Muzeum Pomorza Środkowego Słupsk

Chcesz być na bieząco z informacjami ze świata historii? Jesteśmy na facebooku polnocnej.tv. Szukaj nas na Twitterze oraz wyślij nam maila. 

Tagi: